top of page

SAMMENLIGNING TERRASSEBORD

Impregnerte tre terrassebord
Timbertech kompositt terrassebord
AZEK pvc terrassebord

Trykkimpregnert tre

Tradisjonelle trykkimpregnerte  terrassebord er fortsatt mest populært. Men uten hyppig og nødvendig vedlikehold vil bordene sprekke, flise og vri seg. Dette kan skje raskt uten årlig vask og maling. I det lange løp en kostbar og tidkrevende tids-tyv for et hjem.

Kompositt terrassebord

Kompositt terrassebord er laget av plast og trefiber og er mer motstandsdyktig mot vær og vind enn tradisjonelt tre. Ekstra holdbarhet, uten råte, sprekker og fliser. Beholder sin farge og følelsen av tradisjonelt tre, men uten beis og maling. Trenger kun å vaskes 1-2 ganger per år.

PVC terrassebord

Med et forbedret utseende og holdbarhet er AZEK pvc terrassebord i  toppen når det gjelder kvalitet. AZEK's forskere og designere har utviklet et terrassebord med materialer som tåler tidens tann (uten iblandet trevirke). Varer livet ut og vil øke verdien av boligen.

Kompositt vs. PVC terrassebord

Først og fremst, alle kompositt terrassebord (WPC) er et blandingsprodukt bestående av en form for fiber (trefiber, bambus, ris-skall) samt plast (PE, PP, PVC). AZEK terrassbord består av 100% PVC plast uten noe iblandet trefilber el. lignende. AZEK terrassebord utvider seg ekstremt lite pga varme i forhold til kompositt og har tilnærmet 0% vanninntregning. Så de kan skrus akkurat som tre uten forhåndsboring direkte i bjelkelaget. Kompositt terrassbord utvider og trekker seg sammen i varmen og må derfor i de fleste tilfeller legges flytende med klips og med avstand i endene for å unngå spenninger i bordene.

Hvis vi ser nærmere på kompositt terrassebord. De vanligste av plastene som brukes i kompositt terrassebord er PE (polyetylen) og PP (polypropylen). Disse plastene utvider seg mye i varmen og trekker seg tilsvarende sammen når det blir kaldt. Og de kan også utvide seg noe siden de kan absorbere noe vann og fuktighet over tid. Derfor må en huske på å ha riktig avstand i endene. . Hvis en ikke tar hensyn og ikke følger monteringsanvisningen nøye så vil en får problemer. Noen produsenter anbefaler å sette en skrue i noten enten på midten av terrassebordet eller i en av endene for å ha ett fast punkt. 

Når det gjelder trefiberet som er blandet inn så er det kvalitetsforskjeller her også. Derfor anbefales det å kun handle fra velkjente og ledende produsenter som har vært i bransjen lengde.  Trefiberet trekker til seg vann men i mye mindre grad enn vanlige terrassebord. Men det er der, slik at noen bord trekker til seg mer vann enn andre avhengig av % andelen iblandet trefiber i kompositt bordet. Siden det eksisterer noe trefiber i overflaten på kompositt terrassebord så kan en få flekker fra søl samt noe groing over tid. Men en ordinær terrassevask fjerner det meste av dette. Flekker kan en evt. pusse bort med sandpapir.

Disse «svakhetene» ved tradisjonell WPC har flere produsenter nå tatt hensyn til og da spesielt i USA. Der selges det nå mer og mer vedlikeholdsfrie terrassegulv som enten er 100% massiv PVC eller massive WPC bord med «cap stock», altså et ytre skall med enten mer iblandet plast eller i 100% plast med kjerne av WPC. Fordelen med begge disse typene er at det er mindre groing. I tillegg vil det ikke bli flekker fra evt søl. 

Her har PVC terrassegulv som f.eks AZEK en klar fordel. PVC utvider seg ekstremt lite pga varme og trekker heller ikke til seg vann. Det kan skrus direkte ned i bjelkelaget akkurat som tradisjonelle terrassebord. En trenger heller ikke avstand i endene. Altså enkel montering uten spesielle hensyn og mindre risiko for å få problemer over tid.

 

Angående garanti så gir produsenter typisk fra 20-25 års garanti på kompositt terrassebord og typisk livstidsgaranti på PVC terrassebord ala AZEK.  Alle produsenter har noen forbehold og begrensninger i garantibetingelsene.

bottom of page